www.DR-Z.pl

Polskie forum poświęcone motocyklowi Suzuki DR-Z

Grupa DR-Z 400 Polska
Teraz jest 15 paź 2019, o 21:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2014, o 18:18 
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 21:57
Posty: 68
Lokalizacja: 100lica
Motocykl: bedzie drz400e
Witajcie,
Kupiłem motor wyposażony w lampę przednia i tylną ze stopem ale nie podłączonym. Chcę jeździć z działającym stopem, w związku z czym chcę uzupełnić motor o brakujące czujniki. Mój motor to E 2004r., w necie znalazłem kilka części i chce się poradzić czy będą pasowały oraz jak to mechanicznie się podłącza?

Czujniki przód:
http://allegro.pl/czujnik-stopu-suzuki- ... 36835.html
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=MTQwMDEwNQ==

który z nich lepszy/łatwiejszy w montażu i podłączeniu?

Czujniki tył:
Tu wielka niewiadoma bo podobno nie ma miejsca na czujnik.


Góra
 Zobacz profil GG: 3606492 
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 19:18 
Offline

Dołączył(a): 1 kwi 2012, o 09:06
Posty: 504
Wiek: 39
Lokalizacja: Opole
Motocykl: DRZ400Y i HONDA SC33
Przedni ten pierwszy. Trochę druciarstwa będzie ale sprawdza się. Fajnie na zdjęciach ma to pokazane CICHY tu na forum znajdziesz u niego i rozwiązanie tyłu. Ja mam tył trochę inaczej ale jego sposób jest lepszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 20:07 
Offline

Dołączył(a): 17 wrz 2011, o 20:37
Posty: 260
Witam

Tył kup hydrauliczny (np od WRy lub w Larsonie).
Wkręcasz w pompę tył zamiast śruby mocującej końcówkę przewodu hamulcowego i na lata spokój.

Pozdr
rr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 20:15 
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 21:57
Posty: 68
Lokalizacja: 100lica
Motocykl: bedzie drz400e
Nie bardzo wiem gdzie ta pompa i śruba szczerze mówiąc...
Co do czujnika stopu przedniego hamulca to nie lepszy by był hydrauliczny?


Góra
 Zobacz profil GG: 3606492 
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 21:17 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 11 lut 2012, o 22:30
Posty: 1393
Lokalizacja: rzeszuf
Motocykl: DRZ 400 S
superpio napisał(a):
Nie bardzo wiem gdzie ta pompa i śruba szczerze mówiąc...
Co do czujnika stopu przedniego hamulca to nie lepszy by był hydrauliczny?


Paranoja...

B
co czasem nie wierzy w to co czyta


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 21:31 
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 21:57
Posty: 68
Lokalizacja: 100lica
Motocykl: bedzie drz400e
belushi napisał(a):
superpio napisał(a):
Nie bardzo wiem gdzie ta pompa i śruba szczerze mówiąc...
Co do czujnika stopu przedniego hamulca to nie lepszy by był hydrauliczny?


Paranoja...

B
co czasem nie wierzy w to co czyta


Rozumiem że właśnie odkryłeś że można się nie znać na mechanice?
Można.
jak ktoś może pomóc to poproszę o informacje.


Góra
 Zobacz profil GG: 3606492 
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 21:47 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 11 lut 2012, o 22:30
Posty: 1393
Lokalizacja: rzeszuf
Motocykl: DRZ 400 S
Wlasnie odkrylem, ze posiadacz motocykla nie wie gdzie jest pompa hamulcowa. Proponowalbym szukac na drugim koncu takiego czarnego drutu ktory idzie od zacisku hamulcowego.
A powaznie- czlowieku- nie znasz sie z tego co widze kompletnie na motocyklu i bedziesz podpinal pod elektryke czujniki ?? Korzystajac z forum i 1000 pytan do niego. Kolejny raz mowie- zawiez to gdzies do mechanika, podepnie Ci w jeden dzien, zaplacisz 50 zlotych i bedziesz mial spokoj. Inaczej w najlepszym przypadku bedzie tu 100 postow, w najgorszym bedziesz szukal nowego modulu u Lomaxa...

Pierwszy akapit szydera, drugi akapit na powaznie calkiem.

B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2014, o 22:07 
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 21:57
Posty: 68
Lokalizacja: 100lica
Motocykl: bedzie drz400e
Pewnie że sam tego robił nie będę tylko w warsztacie.
Powiem więcej, motor mam w warsztacie gdzie m.in mam mieć podłączone czujniki.
Nie zmienia to faktu że chcę się dowiedzieć co, gdzie i jak się robi.
Ale jak słusznie zauważyłeś nie znam się kompletnie, za to sądziłem że bez problemu dostanę tu odpowiedzi na interesujące mnie rzeczy.
Inna sprawa że mechanika tez nie znam za to on widzi że ja się nie znam i w razie czego będę wiedział że mi jakąś fuszerkę odstawił...


Góra
 Zobacz profil GG: 3606492 
 
PostNapisane: 21 maja 2014, o 07:24 
Offline
Moderator

Dołączył(a): 11 lut 2012, o 22:30
Posty: 1393
Lokalizacja: rzeszuf
Motocykl: DRZ 400 S
No to zrob tak jak Ci mowi rrolek. Powiedz mechaniorowi, ze chcesz, zeby Ci podpial hydrauliczny pod pompe na tyl a na przod to najlepszym rozwiazaniem jest brak kombinacji- zakladasz oryginal i swieto.

A moze Ty chlopie czujniki masz, tyle tylko, ze nie podlaczone ??

B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 maja 2014, o 15:46 
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 21:57
Posty: 68
Lokalizacja: 100lica
Motocykl: bedzie drz400e
Wg. Mechanika nie mam czujnikow. Nie wiem tez czy w mojej E są miejsca na oryginaly. Jak to sprawdzić? Nie wiem tez jak wyglądają oryginały. Był bym wdzięczny za objasnienia i zdjecia.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tu zdjęcie mechanicznego stopu tyłu:
Obrazek

a jak wygląda hydrauliczny?


A tu fotka hamulca przedniego i czujnika stopu mechanicznego. Domyślam się że montuje się to od spodu sądząc po kształcie.
Obrazek
Obrazek
A jak i gdzie montuje sie hydrauliczny?


Góra
 Zobacz profil GG: 3606492 
 
PostNapisane: 22 maja 2014, o 19:21 
Offline

Dołączył(a): 10 maja 2014, o 21:57
Posty: 68
Lokalizacja: 100lica
Motocykl: bedzie drz400e
Pomoże ktoś?


Góra
 Zobacz profil GG: 3606492 
 
PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2011, o 19:54
Posty: 592
Lokalizacja: Podkarpacie
Motocykl: Suzuki DRZ 400 E
Znajdz przewod hamulcowy i znajdz na nim srube chyba 12 lub 13 ktorym jest ten przewod przykrecony do pompy. Ta sruba jest tak zrobiona ze w srodku niej jest otwor przez ktory przechodzi olej. Jak kupisz cisnieniowy czujnik stop to odkrecasz ta srube i wkrecasz zamiast niej ten czujnik :mrgreen:

Ten moj patent z tylnim jest ok, ale z przodem troche lipa...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lis 2015, o 00:20 
Offline

Dołączył(a): 1 mar 2015, o 22:58
Posty: 51
panoeie podłacze sie do tego postu chce kupic pompe hamulca przedniego i prosze o porade czy ta pompa bedzie miała czujnik juz zintegrowany czy ocb prosze o wyjasnienia

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: rgl, robq


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group.