www.DR-Z.pl

Polskie forum poświęcone motocyklowi Suzuki DR-Z

Grupa DR-Z 400 Polska
Teraz jest 15 paź 2019, o 09:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2015, o 21:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2015, o 21:04
Posty: 24
Witam
Mam taki mały problem z zegarami a dokładnie z tym małym układem na którym jest czujnik obrotów koła.(czujnik obrotów kółeczka z dziurkami)
Mój problem polega na tym że ten mały układ jest połamany i nie wiem jak go podłączyć do reszty zegarów,wiem tyle że powinien być podłączony do dużej płytki małymi przewodami.
Dzięki :D
Tu macie zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2015, o 00:15 
Offline

Dołączył(a): 31 sty 2012, o 00:16
Posty: 702
Wiek: 37
A powiedz mi jak żeś to popsuł bo rozjebać licznik w DRZ to jest sztuka ;)

_________________
www.facebook.com/MoherosBanditos


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2015, o 18:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2015, o 21:04
Posty: 24
Poprzednik był tak wyskilowany że zepsuł licznik nie uszkadzając lampy :lol: najprawdopodobniej jakaś gałąź weszła mu w linkę i za nią szarpnęła wyrywając cały tył zegarów XD
Panowie wiecie jak to naprawić ? może ktoś ma zdjęcie tego elementu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:58 
Offline

Dołączył(a): 3 sty 2014, o 22:02
Posty: 381
Według mnie tego już raczej nie da rady skleić aby działało.
Z tego co widzę ten odłamek płytki ma jakąś diodę, czy coś w ten rodzaj, jak skleisz to wątpię, że będzie to działać prawidłowo.
Sam się raczej za to nie zabierzesz, spróbuj zanieść i pokazać to jakiemuś specowi, niech oceni i podpowie, może da jakieś wskazówki i sam podołasz. ;)


Góra
 Zobacz profil GG: 9847583 
 
PostNapisane: 18 sty 2015, o 23:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2015, o 21:04
Posty: 24
Nie chcę raczej niczego kleić tym bardziej że nie mam z czym gdyż drugiej części tej płytki nie mam.Ogólnie temat ogarnę sam tylko potrzebuję zdjęcia tej płytki ew schematu.
Ps:to nie dioda tylko czujnik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sty 2015, o 14:48 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 19:25
Posty: 1327
Wiek: 25
Mam licznik wyciągnięty i rozebrany więc moge Ci kliknąć fotki :)
Wrócę do domu wieczorem to zrobię (jak nie zapomnę ;) )

_________________
Kanał YouTube - Zapraszam ;}
Ulubiona piosenka? 4 takty grane na przelocie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sty 2015, o 19:04 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 19:25
Posty: 1327
Wiek: 25
Nie wiem co potrzebujesz...
Obrazek
To co tam jest w tym plastiku?

_________________
Kanał YouTube - Zapraszam ;}
Ulubiona piosenka? 4 takty grane na przelocie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sty 2015, o 21:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2015, o 21:04
Posty: 24
Dokładnie ten mały układzik z wystającymi kabelkami mam połamany(plastikowa kwadratowa wnęka) a jedną jego część zgubioną...
Jak by nie było problemu to zrób mi fotkę co się znajduje na tym układzie to zaniosę to do jakiegoś magika może coś wymodzi...
Wielkie dzięki za pomoc :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sty 2015, o 00:53 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 19:25
Posty: 1327
Wiek: 25
Generalnie coś mi się zdaje, że jak nie masz tego czujniczka + układu scalonego to magik może mieć problem coś wyczarować ;)
Jak masz te 2 rzeczy to wyślij do mnie i za powiedzmy 40zł spróbuję coś uklepać :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
Kanał YouTube - Zapraszam ;}
Ulubiona piosenka? 4 takty grane na przelocie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 maja 2015, o 20:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2015, o 21:04
Posty: 24
Elo odkopuję temat kupiłem drugie zegary z przyciskiem select i zrobiłem z dwóch jeden.Aktualnie mam oryginalny licznik bez przycisku select (prędkość w km/h i przebieg w km) założyłem wszystko i działa ale mam problem mianowicie licznik przekłamuje ponieważ mam założone 17 calowe koła a ślimak pochodzi z s'ki więc z koła 21 cali.Co zrobić by licznik pokazywał wartości prawdziwe ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 maja 2015, o 20:51 
Offline

Dołączył(a): 19 gru 2013, o 11:48
Posty: 361
Wiek: 34
Lokalizacja: RLU
Motocykl: Była eSka
Kup ślimak z SM od gościa z Mrągowa na OLX, a ten z eSki sprzedaj mojemu szwagrowi ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 maja 2015, o 13:38 
Offline

Dołączył(a): 22 gru 2013, o 16:06
Posty: 201
Wiek: 23
podpinam sie do pytania bo tez chce założyć 17 a nie wiem jak będzie z licznikiem.

Rojek napisał(a):
Kup ślimak z SM od gościa z Mrągowa na OLX, a ten z eSki sprzedaj mojemu szwagrowi ;)


sprytne xD ale czy ślimaki w obu wersjach nie są takie same? za obliczanie prędkości koła nie odpowiada czasem coś w liczniku ?

Pozdrawiam :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 maja 2015, o 13:55 
Offline

Dołączył(a): 19 gru 2013, o 11:48
Posty: 361
Wiek: 34
Lokalizacja: RLU
Motocykl: Była eSka
Ślimaki mają inne numery, więc pewnie się różnią:
http://www.partzilla.com/parts/detail/s ... 29F10.html
http://www.partzilla.com/parts/detail/s ... 29F00.html


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 maja 2016, o 21:27 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2016, o 09:18
Posty: 202
Hej

W mojej DRZ są nietypowe zegary (podobno to wersja Valenti)
Obrazek

Kwestia w tym, że pokazują trochę kosmiczne prędkości - na subtelne odczucia (bo nie badałem jeszcze z gps'em ani nikim innym ile przekłamują dokładniej) bardziej rzeczywiste km/h wskazywała by skala z milami. Przerabiał ktoś może ten temat?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 maja 2016, o 21:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lut 2016, o 19:47
Posty: 1704
Wiek: 27
Lokalizacja: Opole
Motocykl: Było DRZ400S '07
To raczej nie jest oryginalny zegar z drz, zakładam ze masz wersje E i ktos to tam wsadzil po prsotu, troche wyglada jak z husqvarny

_________________
Aerox 50(08) -> ZX6R J1 -> GSXR6 K4 -> DRZ400S K7 + ZX6R F3 (95)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 maja 2016, o 23:12 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2016, o 09:18
Posty: 202
Jak kupowałem komara (FOTKI TUTAJ, temat DRZ miałem tylko lekko liźnięty, więc przeoczyłem parę spraw) to też byłem święcie przekonany, że to wersja E przerobiona na Sm, a licznik od cholera wie czego, ale zostałem uświadomiony na forum DR, że kupiłem wersje na włochy "valentii", różnice to między innymi brak wentylatorów na chłodnicy, zadupek z rączką, ori elektryka pod kierunki itd.

No i że podobno są to oryginalne zegary od tej wersji - nawet plastik lampy fabrycznie jest wycięty pod ich kształt i z tego co zaglądałem pod lampę wszystko wygląda jak by złożyli to japońce, a nie ktoś modził w garażu.

Więc pytanie czemu fabryczne zegary zawyżały by prędkość? Jedyne co mi przychodzi na myśl, to że ślimak mam od wersji Enduro na większe koła i stąd przekłamanie, tylko pytanie czy były różne wersje ślimaków, a tym bardziej ślimaki w DRZ, bo chyba S i SM ma elektronikę i zliczanie impulsów, a E licznika nie ma, to poco jej ślimak?!

P.S. O TUTAJ kolejna z takim samym licznikiem - znalezione na google po wpisaniu "DRZ Valenti"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 maja 2016, o 01:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lut 2016, o 19:47
Posty: 1704
Wiek: 27
Lokalizacja: Opole
Motocykl: Było DRZ400S '07
Ślimak w s jest inny od tego w sm, masz wiecej obrotow przednim kolem i Ci zawyza (mniejszy obwod)

Predkosciomierz ten sam co w husq
http://allearchiwum.pl/husqvarna_te_610 ... 93310.html

W sumie fajnie ze ma rezerwe, czujnik przy petcocku?

_________________
Aerox 50(08) -> ZX6R J1 -> GSXR6 K4 -> DRZ400S K7 + ZX6R F3 (95)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 maja 2016, o 16:42 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2016, o 09:18
Posty: 202
Dobrałem się do licznika bo i tak żarówki popalone.

Wygląda że licznik fabryka, widocznie suzuki porzyczyło od Huski na Włochy, bo kable pod niego - patrzyłem czy gdzieś nie uciachane i nie dosztukowane, ale wygląda na ori wiązkę.
Obrazek

Z jedyną działającą żarówką sprawdziłem i z kontrolek światła chodzą, od kierunku też. Czujnika luzu nie ma chyba w silniku, więc atrapa, a od rezerwy też czujnika przy baku żadnego nie widziałem.

Sam licznik wygłada na sprawny, muszę obadać po numerze jaki ślimak mam.


Ostatnio edytowano 2 cze 2016, o 01:23 przez krzaqpl, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 cze 2016, o 01:02 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2016, o 09:18
Posty: 202
Zrobiłem mały test. Dziś w drodze do pracy i z powrotem, zrobiłem jakieś 22km - gps, licznik wyzerowałem i pokazał 31,4.

Zacząłem też kopać delikatnie temat całego tego "Valenti", średnio znam włoski, ale okazuje się, że to firma, pałająca się przeróbką suzuk na SM, obecnie sprzedaje RM-Z'tke w wersji SM z homologacją na dwie osoby?!
http://www.valentiracing.eu/inventory/sm-450-z/

Znając Włochów i ich podejście, np. po akcjach z Lancią, że pakowali hamulce jakie mieli pod ręką, homologacja jest pisana grubymi nićmi... Patrząc na to, że lampa w mojej typowa z E, czyli z dziwną żarówką i bez pozycyjnych, to pewnie z licznikiem było tak, że skoro wymagają przepisy zegarów do homologacji, to wsadzili licznik z Huski, nie patrząc na to co pokazuje, ważne, że jest.

Ale jest też tego plus. Na liczniku mam ponad 33 kkm, patrząc po dzisiaj ile przekłamuje, spokojnie mogę zrobić 10kkm i zaczynać zastanawiać się nad remontem ;d

P.S. Poprawiłem niedziałające zdjęcie z posta wyżej - sorry, pisałem z telefonu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 cze 2016, o 06:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lut 2016, o 19:47
Posty: 1704
Wiek: 27
Lokalizacja: Opole
Motocykl: Było DRZ400S '07
sprawdź czy masz ślimak z sm czy z s, może jest numer na nim wybity?

_________________
Aerox 50(08) -> ZX6R J1 -> GSXR6 K4 -> DRZ400S K7 + ZX6R F3 (95)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Zidentyfikowani użytkownicy: robq


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group.