DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Wszystko co z prądem - nie herbatki
ODPOWIEDZ
Deno684
Posty: 18
Rejestracja: 19 mar 2016, o 19:58
Motocykl: DRZ-400E
Lokalizacja: Burzenin

DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: Deno684 »

Witam , mam pytanie do tutejszych doświadczonych forumowiczów , posiadam DRZ-400E 2005r. i czy jest mozliwosc wsadzenia do niej jakiegos licznika , najlepiej elektryczny jakiś , z obrotami itp. lub jakiś inny może ?
Koleś od którego kupowałem twierdził coś , że podobno idzie do moto wsadzić coś takiego , w warsztacie do którego oddał na remont silnika mechanicy twierdzili ze idzie taki licznik zamontować , popodłączać i normalnie obroty, prędkość i przejechane kilometry będe wyświetlane. Prawda to ? Fajna opcja jeśli by sie dało :P
Jeśli ktoś sie orientuje, może ma u Siebie takie coś zamontowane , lub słyszał o czymś takim , to czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam. LWG !
mallly
Posty: 1032
Rejestracja: 9 maja 2013, o 12:11
Motocykl: WR 450 '15
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: mallly »

W crossach montuje się liczniki np. rowerowe. Tanio. Pokazuje i prędkość i przebieg.
Ale można też podejść ambitniej (jak mają być obroty i inne duperele) i kupić np. http://www.acewell.co.uk/" target="_blank
Deno684
Posty: 18
Rejestracja: 19 mar 2016, o 19:58
Motocykl: DRZ-400E
Lokalizacja: Burzenin

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: Deno684 »

No jest to jakas opcja z licznikiem rowerowym tak na szybko , a jeśli chciałbym założyć taki licznik elektryczny z tych podane są powyżej np. ACE-7x59 , to czy DRZ'ta jest wyposażona w odpowiednie okablowanie , i czy te wszystkie czujniki od obrotów , paliwa , biegów itp. czy jest to mozliwe do zamontowania w wersji "E" ? Ponieważ domyślam się , że to nie kończy się na podpięciu kostki i wszystko gra.
mallly
Posty: 1032
Rejestracja: 9 maja 2013, o 12:11
Motocykl: WR 450 '15
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: mallly »

Wszystkie czujniki można dokupić i zamontować. Chyba wersja e miała w serii licznik km. Czyli ślimak prędkościomierza powinien być?
Deno684
Posty: 18
Rejestracja: 19 mar 2016, o 19:58
Motocykl: DRZ-400E
Lokalizacja: Burzenin

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: Deno684 »

Tak jest , ale nie działa nie wiem czy linka sie zerwała , czy coś w tym liczniku sie zepsuło , jeszcze nie sprawdzałem.
mallly
Posty: 1032
Rejestracja: 9 maja 2013, o 12:11
Motocykl: WR 450 '15
Lokalizacja: Warszawa

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: mallly »

no to linkę da się podłączyć. w zestawie od licznika chyba jest też czujniki od obrotomierza
Awatar użytkownika
krizzo
Posty: 1739
Rejestracja: 20 lut 2016, o 19:47
Motocykl: Było DRZ400S '07
Lokalizacja: Opole

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: krizzo »

http://www.trailtech.net/75-301" target="_blank

Popularne w jankesowni
Aerox 50(08) -> ZX6R J1 -> GSXR6 K4 -> DRZ400S K7 + ZX6R F3 (95)
rbsn99
Posty: 830
Rejestracja: 13 maja 2012, o 13:53
Motocykl: drz400sm, ktm 990adv
Lokalizacja: Koszalin

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: rbsn99 »

W trailtechu prędkość masz braną z czujnika magnetycznego, coś jak w liczniku rowerowym, ślimak można wywalić.
Obroty są brane z cewki i nie potrzeba do tego żadnego czujnika, wystarczy kabelek.
Od temperatury jest odpowiedni czujnik wkręcany w chłodnicę lub montowany na wężu.
W sumie tyle z montażu. Więcej zajmie rozbieranie motocykla niż samo podłączanie.
Deno684
Posty: 18
Rejestracja: 19 mar 2016, o 19:58
Motocykl: DRZ-400E
Lokalizacja: Burzenin

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: Deno684 »

Dzięki , jak ogarne te ważniejsze rzeczy typu oleje , opony , klocki itp. to zainwestuje w taki licznik i bd grzebał :) , może uda mi się z waszą pomocą go jakos podłączyć. Bedę sie napewno odzywał. Dzięki za pomoc, Pozdrawiam ;)
Zuberek
Posty: 9
Rejestracja: 6 lip 2016, o 18:52
Motocykl: Suzuki DR-Z400E
Lokalizacja: Białstok

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: Zuberek »

Witam!
Odgrzebię kotleta gdyż chciałbym najchętniej zamontować oryginalny licznik Suzuki. Czy da się jakoś go zamontować bez montowania drugiej wiązki czy są jakieś plany elektryki jak to przerobić??
Ewentualnie czy po zamontowaniu wiązki np. z SMa trzeba dokładać jakieś czujki od obrotów czy już w wiązce ona pójdzie od cweki bez przerabiania większego?

Aha i pytanie z drugiej beczki w wersji E był wentylator na chłodnicy??
rbsn99
Posty: 830
Rejestracja: 13 maja 2012, o 13:53
Motocykl: drz400sm, ktm 990adv
Lokalizacja: Koszalin

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: rbsn99 »

W oryginalnym liczniku nie ma obrotomierza.
W E wiatraka chyba nie było.
Zuberek
Posty: 9
Rejestracja: 6 lip 2016, o 18:52
Motocykl: Suzuki DR-Z400E
Lokalizacja: Białstok

Re: DRZ 400E z Elektrycznym licznikiem ??

Post autor: Zuberek »

A po przełożeniu instalacji wszystko da się podłączyć bez problemów?? bez ingerowania w magneto itd?
ODPOWIEDZ